Pizzadeeg maken

Zuurdesem pizzadeeg recept

zuurdesem pizzadeeg makenZuurdesem pizzadeeg is een variant op traditioneel pizzadeeg dat langer rijst en een unieke zurige smaak heeft. Het is gemaakt met zuurdesem in plaats van gewone gist, wat zorgt voor een langere rijstijd en een meer complexe smaak.

Om zuurdesem pizzadeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gram zuurdesem
 • 400 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 300 ml lauw water
 • Olijfolie
 1. Begin met het mengen van de zuurdesem, bloem en zout in een grote kom. Voeg vervolgens het lauwe water toe en meng alles goed door totdat het deeg vormt.
 2. Kneed het deeg vervolgens goed door totdat het zacht en elastisch aanvoelt. Als het deeg te droog is, kun je nog wat extra water toevoegen. Als het te nat is, kun je nog wat extra bloem toevoegen.
 3. Voeg vervolgens een scheutje olijfolie toe aan het deeg en kneed het nogmaals goed door. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet aan je handen blijft plakken tijdens het uitrollen.
 4. Laat het deeg vervolgens 12-24 uur rusten in een warme, afgesloten ruimte. Dit zorgt ervoor dat het deeg goed kan rijzen en luchtig wordt.
 5. Als het deeg goed is gerezen, kun je het uitrollen totdat het de gewenste dikte heeft. Leg het deeg vervolgens op een bakplaat en voeg naar wens toppings toe.
 6. Zet de pizza vervolgens in de oven totdat deze gaar en goudbruin is. Dit duurt meestal ongeveer 15-20 minuten afhankelijk van de oven en afhankelijk van de gaarheid die je wenst in je toppings.

Eet smakelijk!

Wat maakt zuurdesem pizzadeeg uniek?

Zuurdesem pizzadeeg is uniek omdat het gemaakt is met zuurdesem in plaats van gewone gist. Zuurdesem is een levend mengsel van wilde gisten en bacteriën die wordt gebruikt om brood en andere gerechten te laten rijzen. Het is een natuurlijk alternatief voor gewone gist en wordt gemaakt door een mengsel van bloem en water te laten rijzen totdat er een levende zuurdesem ontstaat.

zuurdesem pizzaDoor zuurdesem te gebruiken in plaats van gewone gist, ontstaat er een langere rijstijd en een meer complexe smaak in het pizzadeeg. Zuurdesem pizzadeeg heeft daardoor een licht zurige smaak en een luchtige, knapperige structuur. Bovendien kan zuurdesem pizzadeeg ook beter tegen hogere temperaturen in de oven en heeft het een langere houdbaarheid.

Daarnaast is zuurdesem pizzadeeg ook beter voor de spijsvertering en kan het helpen bij het behouden van een gezonde darmflora. Zuurdesem bevat namelijk probiotische bacteriën die goed zijn voor de darmen en het immuunsysteem. Dit maakt zuurdesem pizzadeeg dus niet alleen uniek qua smaak, maar ook qua gezondheidsvoordelen.